This article systematically analyzes mediation attempts of George Mitchell in Northern Ireland and Kofi Annan in Cyprus, a success and a failure of international mediation, respectively. Based on data collected through interviews in Northern Ireland and Cyprus as well as secondary resources, this comparative case study tests the explanatory power of the Contingency Model of Mediation. The analysis shows that the variables in the model are insufficient in explaining the outcome for these two cases. Additional context variables such as international pressure, informal peace initiatives, and language and additional process variables such as nature of the peace talks and role of the leaders have stronger explanatory power in determining the outcome.
Uluslararası Arabuluculuğun Başarısını Belirleyen Faktörler: Kıbrıs ve Kuzey İrlanda Arabuluculuk Vakalarından Bulgular
Bu çalışmanın amacı George Mitchell’in Kuzey İrlanda’daki başarılı arabuluculuk girişimi ile Kofi Annan’ın Kıbrıs’taki başarısız arabuluculuk girişimini sistematik bir şekilde karşılaştırmaktır. Koşullu Arabuluculuk Modeli’nin açıklayıcı gücünü test eden bu çalışmada veriler Kuzey İrlanda ve Kıbrıs’ta yapılan yüz yüze mülakatlar ve ikincil kaynaklardan toplanmıştır. Analizler sonucu modeldeki değişkenlerin bu iki vakanın sonuçlarını açıklamada yeterli olmadığı anlaşılmıştır. Uluslararası baskı, gayri resmi barış girişimleri ve dil gibi bağlamsal değişkenlerin, ve barış görüşmelerinin ortamı ve liderlerin rolü gibi süreçsel değişkenlerin sonuçtaki farklılığı açıklamada daha belirleyici olduğu öne sürülmektedir.
Anahtar Kelimeler: Koşullu arabuluculuk modeli, Kıbrıs, uluslararası arabuluculuk, Kuzey İrlanda
Cite this article: Şen, O. (2022). Determinants of success in international mediation: Evidence from Cyprus and Northern Ireland mediation cases. Current Perspectives in Social Sciences, 26(2), 208-215.